Home/Upoznajete nas
Upoznajete nas 2017-07-12T13:23:25+00:00

Upoznajte nas

Privlačica d.o.o. osnovana je 1980 .g. Kroz godine djelovanja izdvajamo sljedeće:

U 37 godina djelovanja Privlačica d.o.o , kao priznati kulturni subjekt u Slavoniji, objavila je 750 naslova knjiga od kojih su najčešće objavljivani autori; M.A.Reljković, Ivan Kozarac, Josip Kozarac, A.G. Matoš, Josip Kosor, Dragutin Tadijanović, Miroslav Slavko Mađer, Katica Čorkalo, Anto Gardaš,  I.Vujčić Laszowski, Vladimir Rem, Fabijan Šovagović, Tomislav Krpan, Lujo Medvidović, Zvonimir Balog, Nikola Jukić, Franjo Plavšić i mnogi drugi autori.

Izdavačka djelatnost Privlačice d.o.o. smjestila se u prepoznate biblioteke od kojih izdvajamo;  Dukat, Mali dukat, Slap, Zbornici Dana Josipa i Ivana Kozarca, Monografije, Baština, Slike rata, Slavonica, Djedovo slovo,  Putujući Slavonijom, Brodska riječ,  Osječka riječ, Brodski pisci, Croatica, Posebna izdanja,  Slavonija i Slavonci, Poklon knjige, Carmen Croaticum, Planovi gradova, Školska lektira i mnoge druge.

a) U biblioteci “Slavonica”, ostvarenoj tijekom 1994. i 1995. godine, objelodanjeno je, u 20 kola, sto knjiga s odabranim djelima hrvatskih književnika i povjesničara iz Slavonije. Tom panoramom zavičajne pisane riječi obuhvaćeni su autori čiji su opusi dovršeni, a to znači da u njoj nema djela živućih autora. U biblioteku su, dakle, uvršteni zavičajnici koji su već otišli u književnu povijest, počevši od Ivana Česmičkog (odnosno Ivana Kestenskog ili Janusa Pannoniusa) iz 15. stoljeća do Valentina Benošića (1941.-1968.) Biblioteci je dodijeljena nagrada za najveći nakladnički pothvat HAZU “Josip Juraj Strossmayer”.

b) Biblioteka “Croatica 1-100″ zamišljena je kao stosveščani reprezentativan izbor hrvatskih književnika i njihovih djela. Biblioteka reprezentira sveukupnu hrvatsku književnost ne samo s kronologijsko-povijesnog aspekta, nego i s aspekta književnih rodova i vrsta. Tako osim djela pojedinih pisaca iz različitih epoha imamo sintetske izbore posvećene razdobljima hrvatske srednjovjekovne književnosti i hrvatskoga renesansnoga pjesništva. Isto su tako u zasebnim izdanjima zastupljene narodne epske pjesme, narodne pripovijetke, pučka drama, putopisna književnost. Biblioteka “Croatica 1-100″ danas vrši veoma važnu kulturnu misiju, tj. znatno nadilazi okvire običnoga izdavačkoga projekta. Nije stoga neobično da je godine 1999. ovoj Biblioteci za prvih pedeset naslova dodijeljena nagrada za najveći nakladnički pothvat HAZU “Josip Juraj Strossmayer”. Izdavačeva je namjera bila ne samo da pristupačnom cijenom olakša širenje Biblioteke diljem Hrvatske, nego da istodobno pomogne u popunjavanju knjižnoga fonda koji je tijekom Domovinskoga rata bio opustošen.

c) Privlačica d.o.o. je nakon prva dva stoknjižja, Slavonice (1994.) i Croatice (1997. – 2000.), izdavačkih projekata nagrađenih Strossmayerovom nagradom HAZU, vinkovačka se nakladnička kuća 2005. godine odlučila za još jedan stoknjižni izdavački pothvat naslovljen CARMEN CROATICUM. Zamišljena kao meritoran izbor i cjelovit pregled hrvatskoga pjesništva XX. stoljeća u 100 knjiga, raspoređenih u 5 kola.

U sklopu izdavačke djelatnosti objavljeni su mnogi video i audio zapisi u biblioteci Audio Slavonica. Privlačica d.o.o. izdala je mnoge časopise; Privlačica (70 brojeva), Bulješ (6 brojeva) Slavonski oglasnik (162 broja) Stari mačak (15 brojeva), Putujući Slavonijom (20 brojeva)  i još mnoge druge.

Privlačica d.o.o. je cijelo vrijeme svog djelovanja njegovala i likovnu djelatnost u sklopu Galerije “Faba Šovagov” (koja je nazvana po Fabijanu Šovagoviću) te je bila organizator 64 likovne izložbe i umjetničke kolonije na kojima je sudjelovalo preko 200 akademskih slikara, kipara, grafičara, stip crtača od kojih bi posebno izdvojili autore; Ivan Lacković Croata, Boris Salamaha, Siniša Simon, Vanja Radauš (izložba), Ivan Mršić, Ivan Generalić, Miroslav Živković, Stjepan Jozić, Dubravko Mataković, Josip Generalić, Ivan Domac (izložba), Miljen Šimunić, Josip Majić i drugi.

Nadalje, pored likovne, Privlačica d.o.o. je utemeljitelj mnogih festivala i manifestacija. Prva je organizirana 1989.g. pod nazivom “Veče Privlačice” (koja se održava i danas). Početkom 1990.g. utemeljene su “Bosutske večeri”  sa izuzetno velikom posječenošću;  1992. g. organiziran je SALON HRVATSKOG STRIPA (koji danas djeluje u Zagrebu); 1993. g. Zlatna tambura  Vinkovci – festival tamburaške glazbe; 1995.g. Utemeljeni su Dani Josipa i Ivana Kozarca (koji se održavaju do danas);  Već 20 godina se organizira Izbor za najljepšu Slavonku u narodnoj nošnji u sklopu Zimskih šokačkih divana koji se održavaju dugih 25 godina također u organizaciji Privlačice. 2010. g pokrenut je “Dukatfest” etno festival. Stručni skup  “Stoljeća htvatskog jezika” – također je još jedan uspješni projekt koji okuplja najveće stručnjake na području hrvatskog jezika u različim gradovima Slavonije.

Uprava  Privlačice d.o.o. smještena je u Vinkovcima ali svakako treba istaknuti da je svoja predstavništva imala i u Slavonskom Brodu, Biogradu i Osijeku. Trenutno se u sklopu uprave nalazi i Galerija “Faba Šovagov” koja je u potpunosti renovirana.

Privlačica d.o.o. je mala nakladnička kuća koja ima reprezentativan urednički tim. Neke od njih posebno želimo izdvojiti jer su tijekom  godina pratili i sudjelovali u radu Privlačice a to su; Josip Bratulić, Katica Čorkalo-Jemrić, Dubravko Jelčić, Miroslav S. Mađer, Vladimir Rem, Ante Stamać,  Josip Užarević, Julijana Matanović,  Stjepan Damjanović, Marko Samrdžija, Nedjeljko Fabrio i mnogi drugi poznati akademici i pisci.

Privlačica d.o.o. je također sudjelovala na poznatim svjetskim sajmovima knjiga među kojima posebno izdvajamo  Sajam knjiga u Frankfurt-u, Budimpešti, Buenos Aries-u i Jerusalem-u.

Privlačica d.o.o. je inicijator mnogih akcija od kojih izdvajamo; osnivanje Odbora za promotivne akcije “Vinkovci u ratu” – 1991 .g.; Obnova “Hrvatskog sokola” i osnivanje Građanskog društva “Moji Vinkovci” – 2006. g. koja je trenutno najaktivija udruga građana u Vinkovcima.

Privlačica d.o.o. ove godine pokreće i ETNO KUĆU „Trbušanci“ u turističke svrhe – mjesto na kojem će se organizirati mnoga događanja što u samoj organizaciji Privlačice d.o.o. uz mogućnost davanja prostora u zakup za manja obiteljska ili poslovna druženja.

Naše su knjige i autori dobitnici brojnih priznanja i nagrada.